تاریخچه اتانول

posts-001

اتانول یا اتیل الکل یکی از پرکاربردترین و رایج ترین ترکیبات شیمیایی اکسیژن دار آلی است و به دلیل ویژگی­های منحصر به فردی که دارد در صنایع مختلف به عنوان حلال، آنتی باکتریال، ضد یخ، سوخت و همچنین به عنوان یک ماده اولیه در تولید بسیاری از مواد شیمیایی به کار می­رود.

در سالهای اخیر استفاده از اتانول بدون آب در سوخت از رشد و تقاضای بالایی برخوردار بوده است. این ماده جایگزین مناسبی برای MTBE بوده و به عنوان ترکیب اکسیژنه سوخت می­باشد[1].

تولید اتانول از فرایند تخمیر به حدود 3000 سال قبل از میلاد برمی­گردد اما فرایند تقطیر و خالص سازی آن در قرون 10-14 میلادی ریشه دارد. در آن زمان استفاده از اتانول تقطیر شده در پزشکی و دارو بسیار شناخته تر از سایر کاربردهای آن بود. با این حال ماهیت فرایند تخمیر تا قرن 19 میلادی روشن نشده بود. در آن زمان با کشف و به کارگیری میکروسکوپ، سلولهای زنده مخمر در این فرایند آشکار شد. با این وجود 150 سال طول کشید تا ماهیت فرایند تخمیر و نقش مخمرها در تولید اتانول مشخص شود[2]. در قرن 19 میلادی دو تئوری برای فرایند تبدیل شکر به اتانول مطرح شد؛ تئوری فرایند زنده توسط لویی پاستور و تئوری فرایند فیزیکوشیمیایی توسط ادوارد بوخنر. لویی پاستور معتقد بود که فرایند تحمیر تویط سلول­های زنده انجام می­شود در حالیکه بوخنر نشان داد که فرایند تخمیر به حضور سلول زنده مرتبط نیست و بوسیله­ی موادی که بعداً انزیم نامیده شدند کاتالیست می­شود. همانطور که در حال حاضر مشخص شده است آنزیم­ها مسئول فرایند تخمیر و تبدیل کربوهیدراتها به اتانول می­باشند2.

[1] Lodgsdon JE (2004). “Ethanol”. In Howe-Grant M, Kirk RE, Othmer DF, Kroschwitz JI (eds.). Encyclopedia of chemical technology

[2] Kosaric N, Duvnjak Z, Farkas A, Sahm H, Bringer-Meyer S, Goebel O, Mayer D (2011). “Ethanol”. Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry. Weinheim: Wiley-VCH.